Zeeuws meisje was een van de eerste hoorspelen die Marjolein Bierens schreef. Het is in vele talen vertaald en heeft verschillende onderscheidingen gehad.

Film

ZOMER/DE PRODUCTIE/FILMFESTIVAL UTRECHT

2014 Zomer speelt zich af in de Biesbosch, een vergeten gebied waar het landschap gedomineerd wordt door de zoemende overspanning van hoogspanningsmasten en kabels van de Amercentrale. Er is elektriciteit in de lucht, maar ook tussen de mensen. Te midden van haar pubervrienden ontdekt de stoere Anne haar liefde voor import Lena. Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk ‘Jong’ voor De Nieuw Amsterdam.

Zomer wordt geproduceerd door De Productie. Regie: Colette Bothof. Scenario Marjolein Bierens

http://www.deproductie.nl/in-productie-2/summer-2/

Anne is een meisje van 16 dat in een geïsoleerd gedeelte van de Biesbosch woont. Een vergeten gebied waar het landschap bepaald wordt door uitgestrekte velden en de zoemende overspanning van elektriciteitsmasten. Anne’s omgeving bestaat naast haar familie uit “vrienden”, of eigenlijk eerder klasgenoten, dorpsgenoten, jongeren van haar leeftijd die allemaal in de puberteit zijn en bezig de sprong naar volwassenheid te maken, met alle problemen van dien. De sfeer is broeierig, hormonen gieren door ieders lijf. Overdag fietsten de jongeren gezamenlijk in grote groepen tegen de wind in naar school. In het weekend jakkeren ze eindeloos met auto’s over de dijken, maken zinderende boottochtjes in de Biesbosch en is er het uitdagende spel van jonge meisjes in bikini’s en jongens in grote Hawaï zwembroeken.

Via Anne krijgen we inzicht in haar leven en dat van de puberende jongeren om haar heen, wiens levens nauw met het hare verweven zijn. Want zo gaat dat in een klein dorp. Iedereen heeft iets te maken met iedereen.

Tijdens deze zinderende zomer (waarin alles verandert en niets ooit meer hetzelfde zal zijn) voelt Anne zich leeg. Leeg en eenzaam te midden van het Biesbosch landschap en haar heftig puberende vrienden. En dan ontdekt ze Lena. Lena die anders is dan anderen. Lena die net in het dorp is komen wonen. Die altijd op een motor rijdt. Ze leren elkaar kennen via de benzinepomp waar Anne in het weekend werkt. Anne voelt dingen voor Lena. Dingen die ze niet kan plaatsen, maar zo heftig zijn dat ze er niet voor weg kan lopen. In de verschillende kroegen en discotheken in de Biesbosch zoekt ze Lena en Lena zoekt haar. Liefde ontluikt in al zijn prille onhandigheid.

De apotheose vindt plaats als Anne en Lena op een zomeravond (na eindeloos naar elkaar op zoek te zijn geweest om elkaar bij toeval tegen te komen) samen uit een café vertrekken. Ze worden daarbij gevolgd door alle aanwezigen in het café die hen uitschelden, met lampen beschijnen en hun bespotten. Iets dat hun liefde voor elkaar alleen maar sterker maakt.

Tegen het einde van de broeierige zomer is de groep uiteen gevallen. Iedereen gaat zijn eigen weg. Maar Anne heeft de groep niet meer nodig, want nu heeft ze Lena.
Zomer gaat over verlorenheid van Jonge mensen die nog weinig houvast hebben in het leven, weg willen maar toch met elkaar vergroeid zijn. Zomer gaat over groeipijn, over weg groeien uit de jeugd.

zie ook http://zomerdefilm.nl/

http://www.filmfestival.nl/publiek/films/zomer

Inmiddels ook geselecteerd voor: Buster Filmfestival Kopenhagen, Mix Filmfestival Kopenhagen International Filmfestival Schlingel, Sao Paolo International Filmfestival, Chicago International Filmfestival

De zestienjarige Anne groeit op in de geïsoleerde Biesbosch, waar uitgestrekte velden en elektriciteitsmasten het landschap bepalen. Samen met haar vriendengroep probeert ze daar tijdens een broeierige zomervakantie de sprong naar volwassenheid te maken.

zie trailer http://vimeo.com/94377686

regisseur Colette Bothof en scenarist Marjolein Bierens

Met: Sigrid ten Napel, Jade Olieberg  en vele anderen…

Regie:                                               Colette Bothof

Scenario:                                         Marjolein Bierens

Productie:                                       De Productie (Annemiek van Gorp/Rene Goossens)
Director of Photography             Goert Giltay
Production Design                       Vincent de Pater
Klank                                               Jan Deca
Sound Design                                 Mark Glynne
Montage                                          Michiel Reichwein
Muziek                                             Jacco Gardner
Fons Merkies

Met steun van Intendant Jan Eilander van het Nederlands Film Fonds

 

AGAATH/ZONDAGOCHTEND VPRO

Een vijfdelige serie voor de zondagochtend van de VPRO. Spel en scenario Marjolein Bierens. Regie Hansje Quartel met oa. Niek Barendsen, Wigbolt Kruyver, Reinier Bulder, Johnny Kraaijkamp jr., Titus Tiel Groenestege, René Eljon, Debby Korper en vele anderen.

Vijfdelige serie over roddeljournaliste Agaath. Uit hoofde van haar roddelblad ‘ Intieme zaken’ meet zij haar grotendeels verzonnen belevenissen met bekende mensen breed uit.