Publiciteit en Recensies Opera

Orkest de ereprijs zit verscholen achter een transparant gordijn. Hierop zien we projecties van bomen, grachtenpanden, barokke vitrages, voorbij vliegende vogels en spiegelende watervlakken. Op drie grote zuilen staan maquettes van dicht opeengepakte trapgevelhuizen.
Tegen dit eenvoudige, maar doeltreffende decor zoekt een niet met naam genoemd immigrantenechtpaar zijn weg. ‘Zij’ verdient de kost als schoonmaakster, ‘hij’ dwaalt werkeloos door de stad. Zo vangt de nieuwe productie Ontheemd! de universele dimensies van de vluchtelingenproblematiek.
Het orkest opent met lieflijke muziek in een wiegend tempo, gekruid met bekoorlijke fluitguirlandes. Merlijn Runia – ‘zij’ – komt op in een sjieke camelkleurige mantel en modieuze pumps; krijgertjes, vertelt ze ons. Terwijl ze haar schoenen verruilt voor soepele gympen vereenzelvigt zij zich met de boom voor het huis, die ondanks oorlog en noodweer diep geworteld blijft. Ook haar eigen schors wordt elk jaar dikker, maar ‘mijn blad vernieuwt zich lusteloos. Ik ben mijn eigen herfst nog niet vergeten’.
De toon is gezet. Ver van eigen huis en haard tracht deze vrouw een nieuw leven te beginnen. Met haar sloffen glijdt zij op ‘vilten voeten’ door de luxueuze woningen die haar aanwezigheid slechts schoorvoetend accepteren. Tijdens het schoonmaken mijmert ze over haar eigen huis op de heuvel, waar het water niet zomaar uit de kranen stroomde, in een ver land waar iedereen haar naam foutloos wist uit te spreken. Al soppend en stofzuigend poetst zij langzaam dit verleden weg, om zich een weg naar de toekomst te banen.
Dan komt ‘hij’ (de Iraanse bariton Arash Roozbehi). Hij ritst zijn leren jack steeds weer open en dicht, verbijsterd over een klimaat dat ‘vier seizoenen op een dag’ kent. Hij doolt doelloos door de straten van een stad waar zelfs de wind ‘anders waait, anders ruikt dan in mijn geboorteland, zout brengt in plaats van zand’. Waar zijn vrouw vooruit kijkt, blijft hij aanvankelijk hangen in zelfbeklag over het verloren paradijs. Gaandeweg opent ook hij zich voor de nieuwe wereld en aan het slot vleit het echtpaar zich in liefdevolle omstrengeling neer op bed.
De muziek van Kaveh Vares (Teheran, 1982) is weliswaar sfeervol, maar cirkelt vijf kwartier lang rond in een melancholiek mineur en ontbeert dramatiek. Alleen tegen het eind veren je oren even op bij een prachtig door Hans Witteman uitgevoerde klarinetsolo, die herinnert aan de klank van een Armeense duduk. De teksten worden grotendeels gesproken en de weinige zanglijnen missen spankracht. De kleine trillers en glijdende tonen waarmee Vares een Arabische sfeer tracht op te roepen, krijgen geen vleugels.
Dat ligt niet alleen aan de muziek. Runia en Roozbehi blinken geen van beiden uit in zuiverheid en verstaanbaarheid. Zelfs hun gesproken teksten zijn vaak onverstaanbaar, mede door een haperende geluidsversterking. Noodgedwongen staar je voortdurend naar de geprojecteerde tekstblokken. Dit staat identificatie met de toch al niet sterk geprofileerde hoofdpersonen in de weg.
Tegenover de weinig overtuigende muziek en dito regie staan de poëtische tekst – apart verkrijgbaar in een mooi vormgegeven boekje – en de prachtige scenografie. De door vluchtelingen in asielzoekerscentra getekende visuals zijn ontroerend. De musici van orkest de ereprijs spelen niet alleen uitstekend maar ontpoppen zich bovendien als stille getuigen op het toneel. Een mooie en praktische vondst.
Al net zo inventief is hoe ‘hij’ en ‘zij’ aan het slot met een paar simpele handgrepen haar kille werkomgeving omtoveren tot een warme en intieme Perzische woning. De vraag is: blijven zij het verleden koesteren, of gaan zij samen een nieuw leven tegemoet?
Foto: Robert van der Ree
Quotes Recensies Ontheemd:
voorpublicatie
PERS GRENSPOST ZINNEWALD – DE EREPRIJS /Cultuurpodium
Door Annemiek Barnouw met foto’s van De Ereprijs
Deze hele week bracht De Ereprijs, het orkest voor nieuwe muziek uit het oosten van het land, de opera Grenspost Zinnewald in het Compagnietheater in Amsterdam.
In Grenspost Zinnewald volgen we Helena (Merlijn Runia), Agnieska (Madiekje Marjon) en Janna (Carolina Cartens) uit het oosten die hun geluk beproeven aan de andere kant van de grens. Ze krijgen een lift in de kofferbak van een auto en komen terecht in een reality tvshow waarin één verblijfsvergunning te winnen is. Terwijl ze, letterlijk, gevolgd worden door de camera, leer je hun verhaal kennen en leef je met ze mee in de schijnwereld waar ze in terecht gekomen zijn.
De muzikanten zitten ruim verdeeld over het podium zodat de vrouwen hun voorstelling tussen het orkest kunnen spelen (regie van Marcel Sijm). Het decor bestaat uit een grote hoeveelheid beeldschermen tussen het orkest en boven het orkest. Hierop worden videobeelden vertoond van de weg, live beelden van de verblijfvergunningsshow, de kinderen die vrouwen moesten achterlaten, en uiteraard de teksten.
Het verhaal (libretto van Marjolein Bierens) van de vrouwen is schrijnend en heeft alles in zich om de avond erg zwaar op de hand te laten worden. Het knappe is dat er zonder concessies te doen aan het verhaal, dit niet gebeurt. De muziek van componist Chiel Meijering speelt hierbij een cruciale rol: ze bepaalt het tempo en is keer op keer een verrassing door de grote hoeveelheid muziekstijlen waar gebruik van gemaakt wordt. Dirigent Wim Boerman leidt het orkest schijnbaar moeiteloos door een klankwereld die varieert van ‘hedendaagse klassieke muziek’ tot jazz, balkan, stevige rock en lieflijke walsjes. De zangeressen lijken ook geen moeite te hebben de diversiteit aan stijlen: van een prachtige sopraanaria met pittige intervallen tot zwoele jazz, het komt er allemaal even vanzelfsprekend uit. Ondanks dat de voorstelling twee uur duurt zonder pauze blijf je hierdoor als publiek alert en blijf je benieuwd naar de volgende verrassing die de muziek brengt.
De opera werd voor het eerst uitgevoerd tijdens het kameroperafestival in Zwolle in 2009. Je zou er bijna achteraan zeggen “toen het nog mogelijk was om dit soort producties te maken”. Als je erbij stil staat is de wereld sindsdien voor dit werkveld radicaal veranderd. Ik heb groot respect voor dirigent Wim Boerman en zijn orkest De Ereprijs dat ze deze voorstelling opnieuw gebracht hebben. Het stuk past in de avontuurlijke programmering van het gezelschap en deze voorstelling laat zien dat kunst meer is dan gesubsidieerd vermaak: als publiek krijg je een spiegel voorgehouden van de maatschappij waarin je leeft en je moet wel napraten over de voorstelling en je een mening vormen. Deze voorstelling verdient het om door een breed publiek gezien te worden en ik hoop dan uit de grond van mijn hart dat schouwburgen deze voorstelling zullen programmeren. Het is waarschijnlijk commercieel niet interessant maar de voorstelling verdient het om gezien te worden en het publiek verdient het om deze voorstelling te zien.
Voorstelling: Grenspost Zinnenwald – Spel zonder Grenzen
Componist: Chiel Meijering
Libretto: Marjolein Bierens
Door: De Ereprijs o.l.v. Wim Boerman
Zang: Caroline Cartens, Merlijn Runia en Madieke Marjon
Regie Marcel Sijm
Film: Niek Das