Zeeuws meisje was een van de eerste hoorspelen die Marjolein Bierens schreef. Het is in vele talen vertaald en heeft verschillende onderscheidingen gehad.

Marjolein Bierens

foto Friso Keuris

Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media en kreeg internationale bekendheid door de hoorspelen die zij schreef. Veel van haar stukken zijn vertaald en in veel landen uitgezonden. In 2002 ontving zij de PRIX EUROPA voor ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’. Andere stukken als ‘Motel Texel’, ‘Loubna!Loubna!’, ‘Moederland’, ‘Klein verhaal over mijn broer en ik en onze zus in het bos’, ‘Lied voor de droeve dikzak en de kater’ volgden.

Daarnaast schrijft zij toneel en libretti  voor opera. Op basis van enkele van haar stukken voor radio en toneel wordt gewerkt aan filmscenario’s. Haar filmscript ‘Zomer’ werd verfilmd en was te zien tijdens de Utrechtse Filmdagen 2014 en op vele buitenlandse festivals ( zie kalender). Deze film werd genomineerd voor drie gouden kalven en won de Amsterdamse publieksprijs op de Rose filmdagen te Amsterdam.

Zij schreef een aantal toneelstukken voor Zeelandia over haar Zeeuwse roots oa. ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’, ‘Mooie Anna een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over zee’ waarvoor zij in 2015 genomineerd werd voor de TAALUNIE TONEELSCHRIJFPRIJS. (zie voor het juryrapport kalender-toneel).

Een aantal hoorspelen en toneelstukken zijn gebundeld, getiteld: ‘Monologen, 5 teksten voor jonge vrouwen en 1 voor een oude’ bij it&fb. Andere teksten ‘Mooie Anna, een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over Zee’ zijn uitgegeven door de Drukkery. ‘Ontheemd!’ door De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Recentelijk was haar tekst/libretto voor de nieuwe opera Ontheemd! te zien en te horen, uitgevoerd door orkest de Ereprijs en werd de acht-delige VPRO radiodramaserie Hotel Schiller die zij schreef en regisseerde, uitgezonden op NPO radio 1.

Dit jaar wordt door uitgeverij Meulenhoff haar  literaire non-fictieboek Hotel Schiller uit gegeven. HOTEL SCHILLER. Geschiedenis van een hotel en zijn kleurrijke gasten tijdens de bruisende interbellumjaren.

‘Met oog voor detail en gevoel voor drama heeft Marjolein Bierens niet alleen een indrukwekkend monument geschreven over opkomst, bloei en verval van het ooit roemruchte hotel en zijn gasten, het is ook een kleine geschiedenis van Amsterdam in het interbellum. Een buitengewoon verzorgde uitgave ook, heerlijk om langdurig in te verblijven.’

Parool, zaterdag 3 okt 2020

Voor lezingen, links naar recensies en boekpresentaties Hotel Schiller zie de pagina Kalender & Recensies Hotel Schiller.