Zeeuws meisje was een van de eerste hoorspelen die Marjolein Bierens schreef. Het is in vele talen vertaald en heeft verschillende onderscheidingen gehad.

Marjolein Bierens

foto Friso Keuris

Marjolein Bierens schrijft drama, fictie en non-fictie, voor diverse media en genres als toneel, opera, radio, film en voor de boekenbranche. Ze werkt in opdracht, in samenwerking met anderen of autonoom. Daarnaast werkt ze ook als docent en regisseur.

Radiodrama: Al het begin van haar schrijverschap kreeg ze internationale bekendheid door de hoorspelen die zij schreef. Veel van haarstukken zijn vertaald, genomineerd voor prijzen en zijn in veel Europese landen uitgezonden. In 2002 ontving zij de PRIX EUROPA voor ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’. Vele andere stukken volgden. Haar meest recente werk is de acht-delige VPRO radiodramaserie ‘Hotel Schiller’ die zij schreef en regisseerde.

Film: Haar filmscript ‘Zomer’ werd verfilmd en was te zien tijdens de Utrechtse Filmdagen 2014 en op vele buitenlandse festivals ( zie kalender). Deze film werd genomineerd voor drie gouden kalven en won de Amsterdamse publieksprijs op de Rose filmdagen te Amsterdam.

Toneel: Zij schreef een aantal toneelstukken voor Zeelandia over haar Zeeuwse roots oa. ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’, ‘Mooie Anna een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over zee’ waarvoor zij in 2015 genomineerd werd voor de TAALUNIE TONEELSCHRIJFPRIJS. (zie voor het juryrapport kalender-toneel).

Opera: Zij schreef voor muziektheater en opera. Haar teksten en libretti hebben over het algemeen een maatschappijkritische als lyrische waarde en stellingname zoals in de opera’s Ontheemd!, Grenspost Zinnenwald.

Non-fictie: In 2020 werd haar literaire non-fictieboek ‘Hotel Schiller’ uit gegeven door uitgeverij Meulenhoff.

‘Met oog voor detail en gevoel voor drama heeft Marjolein Bierens niet alleen een indrukwekkend monument geschreven over opkomst, bloei en verval van het ooit roemruchte hotel en zijn gasten, het is ook een kleine geschiedenis van Amsterdam in het interbellum. Een buitengewoon verzorgde uitgave ook, heerlijk om langdurig in te verblijven.’

Recent: In de periode november 2022- febr 2023 is de voorstelling ‘Rimpelingen, het geheim van een hofhouding’ te zien op Paleis het Loo en op een zestal andere landgoederen op de Veluwe. Daarvoor schreef zij de tekst en was co-regisseur. Bezoek voor meer info de pagina Toneel/Toneelstukken en teksten.