Zeeuws meisje was een van de eerste hoorspelen die Marjolein Bierens schreef. Het is in vele talen vertaald en heeft verschillende onderscheidingen gehad.

Marjolein Bierens

Marjolein Bierens schrijft drama voor diverse media en kreeg internationale bekendheid door de hoorspelen die zij schreef. Veel van haar stukken zijn vertaald en in veel landen uitgezonden. In 2002 ontving zij de PRIX EUROPA voor ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’. Andere stukken als ‘Motel Texel’, ‘Loubna!Loubna!’, ‘Moederland’, ‘Klein verhaal over mijn broer en ik en onze zus in het bos’, ‘Lied voor de droeve dikzak en de kater’ volgden.  Daarnaast schrijft zij toneel en libretti  voor opera. Op basis van enkele van haar stukken voor radio en toneel wordt gewerkt aan filmscenario’s. Haar filmscript ‘Zomer’ werd verfilmd en was te zien tijdens de Utrechtse Filmdagen 2014 en op vele buitenlandse festivals ( zie kalender). Deze film werd genomineerd voor drie gouden kalven en won de Amsterdamse publieksprijs op de Rose filmdagen te Amsterdam. Zij schreef een aantal toneelstukken voor Zeelandia over haar Zeeuwse roots oa. ‘Ik Zeeuws meisje, de Maria Magdalena van de Zuivelvoorziening’, ‘Mooie Anna een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over zee’ waarvoor zij in 2015 genomineerd werd voor de TAALUNIE TONEELSCHRIJFPRIJS. (zie voor het juryrapport kalender-toneel).

Dit jaar was haar tekst/libretto voor de nieuwe opera Ontheemd! te zien en te horen, uitgevoerd door orkest de Ereprijs, in verschillende plaatsen in het land.
Vanaf 25 mei jl werd de VPRO radiodramaserie Hotel Schiller bestaande uit 8 delen, die zij schreef en regisseerde, uitgezonden op NPO radio 1. Deze is terug te horen op vpro.nl/hotelschiller.

Een aantal hoorspelen en toneelstukken zijn gebundeld, getiteld: ‘Monologen, 5 teksten voor jonge vrouwen en 1 voor een oude’ bij it&fb. Andere teksten ‘Mooie Anna, een Zeeuwse fado’ en ‘Land van over Zee’ zijn uitgegeven door de Drukkery. ‘Ontheemd!’ door de Nieuwe Toneelbibliotheek.

(Citaat uit: ‘Ik Zeeuws Meisje, de Maria Magdalena van de zuivelvoorziening’)

Ik ben gewoon een meisje van het platteland
iedere ochtend ging ik de koeien melken
liet ik de schapen grazen
en voerde ik de kippen
Dan ging ik het ontbijt klaar maken
voor de hele familie
bakte ik spiegeleieren en rijstebrij voor de kleintjes
en voor de mannen bakte ik spek,
balkenbrei met gebakken appelen en havermoutpap
Daarna ging ik even op de deel wat verstelwerk doen
de bedden opmaken,
in de salonkamer stof afnemen en bij het graf van mijn moeder bloemen verversen
Dan lag er meestal strijkwerk te wachten
boordjes te stijven
Het is werkelijk ongelofelijk wat een knollen van gaten mannen in hun sokken maken