Zeeuws meisje was een van de eerste hoorspelen die Marjolein Bierens schreef. Het is in vele talen vertaald en heeft verschillende onderscheidingen gehad.

Radiodrama NL mannen

 

VPRO: HOTEL SCHILLER

2018. Een achtdelige serie over lief en leed in Hotel Schiller op het Rembrandtplein in Amsterdam ten tijde van het interbellum gezien door de ogen van Frits Schiller, hotelier en kunstschilder. In de roerige tijd van het interbellum maakte hij van Hotel Schiller een bruisende ontmoetingsplek. Deze werd bezocht door mensen van wie de namen nog steeds tot de verbeelding spreken zoals Herman Heijermans, Nap en Fien de la Mar. Jenny en Jean Louis Pisuisse, Breitner, Henriette en Louis Davids, Rudolf Nelson, Dora Gerson, Max Tak, Abraham Tuschinski en vele anderen.

In Hotel Schiller is Frits Schiller getuige van het leven en van de dood.
Zet hij ogen en oren open. Is overal bij. Hoort alles, ziet alles… en weet personen en gebeurtenissen aan zich te binden. Citaat Frits Schiller:

Al die mensen die kwamen en gingen/onder ons dak woonden aan onze tafels aten/in onze bedden sliepen/Als mensengolven sloegen ze over het hotel als een polonaise van schimmen/Zag de mensheid in al haar verschijningsvormen van humor en tragedie…

De familie Schiller wordt gespeeld door Marcel Hensema, Anneke Blok, Harry van Rijthoven en Maureen Teeuwen en vele, vele anderen.
Zie voor cast https://www.vpro.nl/programmas/hotel-schiller/service/colofon.html

luister alle afleveringen terug op vpro.nl/hotelschiller
https://www.vpro.nl/programmas/hotel-schiller/luister/afleveringen.html
https://www.vpro.nl/programmas/hotel-schiller/service/over.html#

afl 1 Een nieuw hotel op het Rembrandtplein
afl 2 Corry! Corry Italiaander!
afl 3 Koning van het Rembrandtplein
afl 4 Staking in het hotel
afl 5 Moord op het Rembrandtplein
afl 6 Nieuwe gasten aan de vastegastentafel
afl 7 Vreemde vogels op het terras
afl 8 Toch nog oorlog

Tekst en Regie Marjolein Bierens. Vanaf 25 mei te beluisteren 2018, iedere vrijdag NPO radio 1 om 0.00-0.30.

 

 

 

Luister hier naar de podcast!:        https://www.vpro.nl/programmas/hotel-schiller/luister/afleveringen.html

 

NTR: Lied van de droeve Dikzak en de Kater

2014 Docudrama over leerling en leraar: Astor Piazzolla en Anibal Troilo

Het relaas van Astor Piazzolla die terugkeert naar Buenos Aires om zijn leermeester Anibal Troilo de laatste eer te bewijzen. De begrafenis van Anibal Troilo bracht een soort massahysterie te weeg waarbij duizenden mensen in Buenos Aires de straat op gingen om zijn doodskist naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. Piazzolla loopt mee in de nationale rouwstoet die hem naar zijn graf vergezelt en ontmoet onderweg de mensen met wie hij ooit heeft moeten breken om zijn eigen weg te vinden.
Marjolein Bierens schreef de monoloog over de leraar en de rebelse leerling. Ditteke Mensink verzamelde historisch archiefmateriaal en ontwikkelde samen met  geluidsvormgever Mark Glynne het geluidsdecor. De acteur Bert Luppes speelt Astor Piazzolla.

NTR: Schrijfster Marjolein Bierens  over Piazzolla:
In 1977 schudde de choreograaf Hans van Manen Nederland wakker met zijn Five Tangos, componist: Astor Piazolla. Niemand in Nederland had nog van hem gehoord, niemand wist van nog van de tango nuevo. Daarna is het snel gegaan met de naam en faam van Piazzolla in Nederland. Tangoscholen –in grote steden, maar ook in dorpen- schoten als paddestoelen uit de grond. Onze gereserveerde, door het Calvinisme en door de strijd tegen water gevormde volksaard, werd aangetrokken door die sluimerende passie in die gecodeerde tangodans. Toen de traan van Maxima door Rudolf Spoor haarfijn werd vastgelegd, viel deze dan ook in een warm bad. De Nederlander had de tango al lang omarmd en kende zijn zieleroerselen al van binnenuit.

Piazzolla werd in Parijs door de componistenmaker Nadia Boulanger er streng op gewezen dat hij niet de modernistische componist moest uithangen, maar dat hij toch vooral zijn eigen tangomuziek moest blijven componeren. De componist slaagde erin een volstrekt eigen geluid te ontwikkelen en talloze klassieke ensembles, grote solisten en orkesten spelen zijn muziek. Piazzolla is op Radio4 inmiddels gemeengoed geworden.
Marjolein Bierens: ‘Veel mensen kennen alleen zijn muziek. Toch zit er in het leven van Astor Piazzolla een prachtig verhaal over muziek en passie, trouw en verraad in een Argentijnse mannenwereld. Het is een verhaal over vaders en zonen. En over heimwee. ‘Lied van de droeve Dikzak en de Kater’ is het relaas van Astor Piazzolla die terugkeert naar Buenos Aires om zijn leermeester Anibal Troilo de laatste eer te bewijzen. Meelopend in de nationale rouwstoet die hem naar zijn graf vergezelt, ontmoet hij de mensen met wie hij ooit heeft moeten breken om zijn eigen weg te vinden en komen de herinneringen terug aan zijn jeugd en aan zijn leermeester Anibal Troilo.’
De innerlijke monoloog van Astor Piazzolla is gebaseerd op werkelijke feiten. Wat mijzelf als auteur fascineerde in Astor Piazzolla is zijn verguisd-zijn, alleen vanwege zijn andere opvatting over muziek en hoe hij uiteindelijk uitgeput maar glorieus overwint met de tango nuevo.

Het docudrama komt tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Mediafonds.

https://archive.org/details/podcast_ntr-de-bedding-podcast_23-11-2013-lied-van-de-droev_1000194183718

Terug te beluisteren op:

https://www.radioline.co/podcast-ntr-de-bedding-npo-radio-4. Let op het drama begint hier pas na 5 minuten.

Om Lied volledig te beluisteren zie https://soundcloud.com/marjolein129